Buurtbemiddeling is een proces waarbij een gespecialiseerd mediator ondersteunt om conflicten op te lossen en hun relaties te verbeteren. Dit proces begint meestal met een gesprek tussen de buren en de buurtbemiddelaar, waarbij beide partijen hun kant van het verhaal kunnen vertellen. De bemiddelaar is een neutrale derde partij die niet oordeelt, maar luistert en probeert te begrijpen wat er aan de hand is.
Vaak gaat het bij conflicten tussen buren om kleine irritaties, zoals overhangende takken, harde muziek of het parkeren van auto’s of het geluid van de airco. Door deze problemen op te lossen, kunnen buren hun relatie verbeteren en kunnen grote conflicten in de toekomst worden voorkomen. Buurtbemiddeling kan ook worden ingezet om meer ernstige conflicten als pesterijen, intimidatie en discriminatie op te lossen.
Het doel van buurtbemiddeling is om buren te helpen om hun conflicten zelf op te lossen, met de steun van een neutrale derde partij. Dit proces is vrijwillig en vertrouwelijk, wat betekent dat alles wat tijdens de bemiddeling wordt besproken niet wordt gedeeld met anderen. Buurtbemiddeling is gebaseerd op de principes van communicatie, respect en begrip, en heeft als doel om de buren te helpen communiceren op een effectieve en respectvolle manier.
Hoe werkt buurtbemiddeling?
Tijdens het eerste gesprek worden de betrokken buren ieder apart uitgenodigd om hun verhaal te vertellen en te bespreken wat er aan de hand is. Als MfN/ADR geregistreerd mediator ben ik hierbij aanwezig en heb als doel om beide partijen naar elkaar te laten luisteren, en begrip te creëren voor elkaars standpunten. Ik geef geen oordeel, maar zorg voor een veilige en respectvolle gespreksomgeving.
Als tijdens het eerste gesprek blijkt dat de buren zelf tot een oplossing kunnen komen, dan kunnen de afspraken vastgelegd worden in een overeenkomst.
Contact met van Leeuwen bemiddeling
Als de buren er samen niet uitkomen, kan ik als MfN/ADR geregistreerd mediator helpen door verdere gesprekken te faciliteren en te bemiddelen in het conflict. Het doel van buurtbemiddeling is om buren te helpen hun conflicten zelf op te lossen, op een vrijwillige en vertrouwelijke manier.
Buurtbemiddeling is gebaseerd op de principes van communicatie, respect en begrip. Het kan helpen om relaties tussen buren te verbeteren, stress te verminderen en de kwaliteit van het leven te verbeteren. Door mijn registratie als MfN/ADR geregistreerd mediator bestaat er de mogelijkheid dat u een vergoeding kan krijgen van de rechtsbijstandsverzekering. Als u te maken heeft met een conflict met uw buren, neemt u dan contact op om te zien hoe ik u kan helpen.